peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Sos paprykowy słodki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny sos paprykowy dobry jako dodatek do mięs, serów czy jaj, jak również jako samodzielna konfitura.

Sos paprykowy słodki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sos paprykowy słodki

 

  • 2 kg czerwonej słodkiej papryki
  • 2 cytryny
  • 1,2 kg cukru
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4-6 łyżek przegotowanej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Sos paprykowy słodki
Na początku przygotowujemy słoiki - należy je umyć i wyparzyć. Papryki i cytryny myjemy.Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Cytryny dodatkowo parzymy, a następnie ocieramy z nich skórkę. Obieramy z białej skóry i pozbawiamy pestek. Kawałki papryki i cytryny mielimy (ja użyłam maszynki do mięsa, dla uzyskania gładkiej konsystencji można użyć blendera). Wino wraz z wodą i cukrem zagotowujemy w dużym naczyniu. Dodajemy zmieloną paprykę, cytryny, oraz otartą skórkę cytrynową i sól. Gotujemy na małym ogniu przez około 60 minut często mieszając. Gęsty sos przelewamy do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut (w kąpieli wodnej).
Sos paprykowy słodki
Sos paprykowy słodki - świetnie smakuje z pieczywem posmarowanym masłem

Tagi:

papryka