Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Papryki faszerowane schabem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Papryki, wydrążone i gotowe na przyjęcie nadzienia, są jak puste kanvasy gotowe na ożywienie barwami i smakami. Ich wnętrze staje się prawdziwą festiwalową areną dla nadchodzącej kulinarnej uczty.

Papryki  faszerowane schabem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Papryki faszerowane schabem

 

Sposób przygotowania:

Papryki faszerowane schabem

I

Papryki  faszerowane schabem

1. Papryki myję, osuszam, odcinam górną część i usuwam nasiona.
2. Mięso kroję w plastry, rozbijam je delikatnie i doprawiam papryką słodką, pieprzem oraz solą.
3. Cebulę obieram, drobno kroję, a następnie smażę na rozgrzanym oleju, aż zmięknie.
4. Do cebuli dodaję pokrojone w plasterki pieczarki i smażę przez około 10 minut. Następnie doprawiam pieprzem oraz solą i dodaję startą na tarce o dużych oczkach marchew. Smażę jeszcze przez pięć minut.

II

Papryki  faszerowane schabem

5. Rozkładam dwa plastry boczku, jeden układam poziomo, drugi pionowo, tak aby się nachodziły na siebie.
6. Na środku plastrów boczku rozkładam plastry mięsa.
7. Na każdy kawałek mięsa nakładam po dwie łyżki farszu z pieczarek

III

Papryki  faszerowane schabem

8. Mięso z boczkiem zwijam do góry, tak aby farsz znajdował się w środku, tworząc sakiewki.

IV

Papryki  faszerowane schabem

9. Sakiewki z mięsem umieszczam w przygotowanych paprykach.
10. Papryki układam w naczyniu żaroodpornym i piekę przez 40 minut w temperaturze 180°C.

V

Papryki  faszerowane schabem

11. Danie gotowe! Podaję je z ziemniakami oraz surówką.
12. Smacznego!