Sposób przygotowania:
Papryki faszerowane schabemI
1. Papryki myję, osuszam, odcinam górną część i usuwam nasiona.
2. Mięso kroję w plastry, rozbijam je delikatnie i doprawiam papryką słodką, pieprzem oraz solą.
3. Cebulę obieram, drobno kroję, a następnie smażę na rozgrzanym oleju, aż zmięknie.
4. Do cebuli dodaję pokrojone w plasterki pieczarki i smażę przez około 10 minut. Następnie doprawiam pieprzem oraz solą i dodaję startą na tarce o dużych oczkach marchew. Smażę jeszcze przez pięć minut.
II
5. Rozkładam dwa plastry boczku, jeden układam poziomo, drugi pionowo, tak aby się nachodziły na siebie.
6. Na środku plastrów boczku rozkładam plastry mięsa.
7. Na każdy kawałek mięsa nakładam po dwie łyżki farszu z pieczarek
III
8. Mięso z boczkiem zwijam do góry, tak aby farsz znajdował się w środku, tworząc sakiewki.
IV
9. Sakiewki z mięsem umieszczam w przygotowanych paprykach.
10. Papryki układam w naczyniu żaroodpornym i piekę przez 40 minut w temperaturze 180°C.
V
11. Danie gotowe! Podaję je z ziemniakami oraz surówką.
12. Smacznego!
lukrowanepierniczki