Sos pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

http://www.doradcasmaku.pl/profil/351/zoha1234567890-bakowska.html

Sos pesto

Składniki:

Sos pesto

 

  • 2 krzaczki bazylii (świeżej),
  • 2 łyżki parmezanu startego,
  • 600 ml oliwy z oliwek,
  • do smaku sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sos pesto
Krzaczki bazylii oskubujemy z liści. Te z kolei wrzucamy do kielicha od blendera. Liście upychamy nieco w blenderze, dosypujemy parmezan i wlewamy oliwę. Miksujemy aż liście bazylii będą poszatkowane na malutkie kawalątki(prawie nie widoczne). Wsypujemy sól i pieprz do smaku. Przelewamy do sosjerki. Sos przechowywać w lodówce.