Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Sos pomidorowy do pizzy i zapiekanek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pachnący, bardzo aromatyczny sos pomidorowy można podawać do wielu potraw - sprawdzi się też świetnie do pizzy i wszystkich zapiekanek.

Sos pomidorowy do pizzy i zapiekanek

Składniki:

Sos pomidorowy do pizzy i zapiekanek

 

  • 150 g. dobrej jakości koncentratu pomidorowego
  • 1 spora cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kremu octowego balsamico (ciemnego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki wody
  • Przyprawy:
  • tymianek
  • oregano
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy do pizzy i zapiekanek
Obieram cebulę ścieram ją na tarce lub bardzo drobno siekam, lekko solę, przekładam na patelnię z olejem i duszę pod przykryciem, aż się zeszkli i będzie miękka. Przekładam koncentrat do rondelka , dodaję kilka łyżek wody, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę, podgrzewam wszystko razem mieszając, po czym dodaję cebulę razem z olejem z patelni. Sos duszę na bardzo wolnym ogniu ok. 5 minut, doprawiam gałką muszkatołową, ziołami, solą i pieprzem. Na końcu dodaję krem balscamico, podgrzewam jeszcze kilka minut.

Tagi:

przyprawy