goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Sos pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tego sosu używam do różnych potraw m.in. do zup, pizzy, zapiekanek

Sos pomidorowy

Składniki:

Sos pomidorowy

 

  • 3 kg pomidory
  • 2 sztuki papryka czerwona
  • 3 sztuki cebula
  • 1 szklanka cukier
  • 1/3 szklanka ocet
  • 1 łyżka Sól
  • 2 łyżeczki papryka ostra w proszku
  • 1/3 szklanka olej

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy
Pomidory przebieramy, dokładnie myjemy, sparzamy, usuwamy skórkę i gotujemy około 30 minut. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, podduszamy na oleju. Łączymy je z pomidorami, dodajemy przyprawy, ocet, cukier - całość mieszamy, zagotowujemy. Sos miksujemy lub przecieramy przez sito. Przekładamy do wyparzonych słoików, a następnie Pasteryzujemy 10 minut.