Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sos potrawkowy wg Babci Florentyny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sos można zrobić używając wywaru z drobiu ( rosołu , bulionu) , który nam pozostał lub który zamroziliśmy na zapas i podać np. z warzywami, do zapiekanki , z makaronem, do innych mięs.

Sos potrawkowy wg Babci Florentyny

Składniki:

Sos potrawkowy wg Babci Florentyny

 

  • 1/2 litra rosołu (bulionu z kury lub kurczaka lub drobiowo-wołowego)
  • 1/3 kostki masła ( ok.6 dag )
  • 2 łyżki ( pełne ale ani płaskie ani czubate) mąki pszennej
  • 1 duże żółtko lub 2 mniejsze
  • sok z cytryny do smaku ( ok. 1-2 łyżki)
  • szczypta cukru do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sos potrawkowy wg Babci Florentyny
Oddzielone od białek żółtka wymieszać z 1 łyżka soku z cytryny i 2 łyżkami letniego rosołu. W garnuszku rozpuścić masło ( na małym gazie by się nie zrumieniło). Na masło wsypać mąkę i dobrze wymieszać . Porcjami wlewać letni rosół i cały czas mieszając rozprowadzić zasmażkę aż będzie gładkim sosem. Zagotować by sos zgęstniał. Odstawić z gazu. Dodać cały czas mieszając żółtko/a z sokiem cytrynowym . Doprawić do smaku resztą soku i cukrem. Potrawkę powinno się robić bezpośrednio przed podaniem bo podczas podgrzewania rozwarstwia się i robi rzadka. W rodzinnym domu Babci Florentyny ( czyli Mamy mojej Mamy ) podawano kurczaka ( całe ćwiartki)* w potrawce z białym ryżem i jarzynką z marchewki z groszkiem. I chyba nic się w tej potrawie nie zmieniło od 100 lat ( czy wcześniej tak było nie wiemy ). * Jeśli rosół był z kury i to ona miała być w potrawce to z reguły robiono z niej pulpety bo duża rosołowa kura potrafi być łykowata. ** Jeśli brak nam odpowiedniej ilości rosołu możemy potrawkę trochę ,, zafałszować" uzupełniając rosół słodką śmietanką. *** W identyczny sposób robimy potrawkę z królika , gołębi, ryb ,wieprzowiny, indyka - smakują te potrawki inaczej niż ta z kurczaka ( szczególnie rybna) ale sposób przygotowania jest identyczny zmienia się tylko wywar na którym ją robimy. **** Moje modyfikacje tego przepisu to : - potrawka pomarańczowa - zamiast soku z cytryny dodaję sok pomarańczowyi rozdrobniony miąższ z 1/2 pomarańczy - potrawka mandarynkowa - zamiast soku z cytryny dodaję sok mandarynkowyi rozdrobniony miąższ z 1 soczystej mandarynki -potrawka gruszkowa lub jabłkowa - do potrawki dodaję mus z jabłka lub gruszki - koperkowa potrawka - dodaję usiekany koperek -serowa potrawka- do sosu zanim dodam żółtko wrzucam pokruszony serek topiony( 1-2 ) i rozgotowuję a dopiero potem wlewam żółtko z sokiem z cytryny - marchewkowa potrawka - do gotowej potrawki dodaję mus z gotowanej w rosolemarchewki ( ok. 1/3 szklanki) - brzoskwiniowa potrawka- do gotowej potrawki dodaję mus z brzoskwini w syropie( 1 połówka ) Na zdjęciu szyjka indycza z sosem potrawkowym, ziemniakami gotowanymi na parze i surówką z marchewki i jabłka ( ziemniaki gotowałam na parze odgrzewając jednocześnie obok nich szyjkę indyczą z rosołu).