Sposób przygotowania:
Cielęcina w sosie z tuńczyka-Mięso umyć, osuszyć, związać sznurkiem /formując kształt rolady/ i włożyć do garnka z grubym dnem / można je wcześniej zanurzyć na kilka sekund we wrzątku, co powinno zapewnić mu zachowanie soczystości/.
-Dodać warzywa , przyprawy ,oliwę, wino i zlać gorącym bulionem /płyn powinien sięgać do połowy wysokości mięsa . -Zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dusić mięso pod przykryciem ok.1 godzinę /do miękkości/. -Ugotowane mięso pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można je ugotować dzień wcześniej. -Aby przygotować sos można użyć gotowego majonezu lub przygotować go samodzielnie.-Do miksera wbić żółtka, dodać musztardę i miksując dodawać malutkim strumieniem oliwę , aż powstanie gęsty sos majonezowy. Na koniec dodać szczyptę soli i sok z cytryny. -Tuńczyka odsączyć , dodać kapary, fileciki i kilka łyżek sosu z mięsa. -Zmiksować na gładka masę. -Dodać majonez i dokładnie wymieszać /jeśli ktoś lubi do sosu można dodać ugotowaną marchewkę i zmiksować z pozostałymi składnikami/. -Sos nie wymaga dodatku soli ,ponieważ jego składniki są wystarczająco słone/ można doprawić pieprzem/. -Dobrze wystudzone mięso pokroić w cienkie plasterki. -Na dużym półmisku/lub dwóch mniejszych/ rozsmarować kilka łyżek sosu, ułożyć na nim warstwę mięsa, wierzch posmarować porcją sosu i ułożyć kolejną warstwę mięsa , aż do wyczerpania składników.-Wierzchnią warstwę powinien stanowić sos i kapary. -Półmisek przykryć folią , wstawić na 1 godzinę do lodówki. -Danie udekorować zieloną pietruszką i plasterkami cytryny , podawać z dodatkiem pieczywa.
julcia12437
cris
julcia12437
Oj na pewno :)
Cukiereczek13
cris
Kiedyś wydawało mi sie to niemożliwe,ale dziś wiem ,że tak można .........to nawet tradycja..