Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Sos prowansalski - na zimno - do ryb

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Każda ryba, nawet najzwyklejsza, podana z dobrym sosem staje się wykwintnym daniem, daniem godnym wigilijnej kolacji.

Sos prowansalski  - na zimno - do ryb

Składniki:

Sos prowansalski - na zimno - do ryb

 

  • żółtko jaja surowe -1 szt
  • oliwa - 1 szkl
  • czosnek - 9 - 10 ząbków
  • ocet winny - 0,5 łyżeczki
  • bułka- bez skórki - 1 kromka
  • śmietanka - 1 łyżka
  • sól

Sposób przygotowania:

Sos prowansalski - na zimno - do ryb
Bułkę skropić słodką śmietanką, pozostawić na kilka minut. Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć go z solą. Namoczoną miękką bułkę włożyć do miski i ucierać, dodając surowe żółtko, roztarty czosnek i ocet. Cały czas ucierając, dodawać po kropli oliwę. Gdy sos będzie miał już gęstą konsystencję lekko go schłodzić. Podawać do gotowanych ryb.

Tagi:

beza bezy