Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 979]

Sos selerowy (bez mąki)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny sos, który idealnie współgra z mięsem, ryżem, ziemniakami czy warzywami na ciepło. Musicie go wypróbować.

Sos selerowy (bez mąki)

Składniki:

Sos selerowy (bez mąki)

 

  • 250 g selera (korzenia)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 1 listek laurowy
  • 1 kostka bulionowa
  • 1 łyżka masła
  • 150-200 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sos selerowy (bez mąki)

ETAP 1:

Selera obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Razem z czosnkiem i cebulą poddusić go na maśle. Warzywa przełożyć do garnka z niewielką ilością wody, kostką bulionową, listkiem laurowym i ugotować do miękkości. Zmiksować blenderem z dodatkiem słodkiej śmietanki.
Całość doprawić solą i pieprzem oraz posypać posiekaną zieleniną.

Tagi:

seler