gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1320]

Sos serowy do ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sos serowy do ryżu robię z serka topionego śmietankowego; robi się go szybko; moja rodzina go bardzo lubi.

Sos serowy do ryżu

Składniki:

Sos serowy do ryżu

 

  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 serek topiony podłużny śmietankowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Sos serowy do ryżu
Dwie szklanki wody wlewamy do mniejszego garnka, dodajemy kostkę rosołową i zagotowujemy. Serek topiony kroimy na kawałki i wrzucamy do rosołu. Wolno gotujemy mieszając, aż serek się rozpuści. Gdy serek się rozpuści to dodajemy żółtko wymieszane z mlekiem i mąką. Doprowadzamy do wrzenia. Na koniec wlewamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.