p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Makaron z sosem serowym i tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Makaron z sosem serowym i cytrynowym tymiankiem

Makaron z sosem serowym i tymiankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z sosem serowym i tymiankiem

 

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 ser mozzarella
  • serek topiony z szynką
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka oleju
  • sól morska ziołowa Kamis
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • pieprz młotkowany z kolendrą Kamis
  • makaron gniazdka z semoliną
  • świeże gałązki cytrynowego tymianku

 

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem serowym i tymiankiem
Makaron gniazdka z semoliną należy ugotować al dente w osolonej wodzie (gdyż będziemy go jeszcze lekko podgrzewać z sosem). Mięso wieprzowe pokroić w kostkę i zmielić w szatkownicy Triblada, w tej samej szatkownicy posiekać cebulę. Na głębokiej patelni podsmażyć zmielone mięso doprawione solą ziołową i młotkowanym pieprzem, dodać poszatkowaną cebulę, podsmażyć dalej aż cebulka się lekko zrumieni. Ser mozzarella pokroić w kostkę i dodać do mięsa, wycisnąć również całe opakowanie serka topionego, dodać łyżeczkę suszonych pomidorów, podlać wrząca wodą i dusić aż mięso będzie odpowiednio miękkie a sery sie rozpuszczą i zagęszczą danie. Dodać do sosu jeszcze śmietanę, doprawić odrobiną pieprzu i soli ziołowej. Podgrzać na małym ogniu cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Przełożyć na patelnię ugotowany makaron, wymieszać go z sosem , lekko podgrzać i wyłożyć na talerze, posypać całość świeżymi listkami cytrynowego tymianku.
Makaron z sosem serowym i tymiankiem
Na głębokiej patelni podsmażamy zmielone mięso doprawione solą i pieprzem, dodajemy cebulę
Makaron z sosem serowym i tymiankiem
Mozzarellę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa
Makaron z sosem serowym i tymiankiem
Makaron gniazdka gotujemy al dente w osolonej wodzie
Makaron z sosem serowym i tymiankiem
Wkładamy na patelnię ugotowany makaron mieszamy z sosem