pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Sos słodko-kwaśny wg pacpaw

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

słodko-kwaśny sos domowej roboty

Sos słodko-kwaśny wg pacpaw

Składniki:

Sos słodko-kwaśny wg pacpaw

 

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg cebuli
  • 3 kg cukini
  • 1,5 szklanka octu
  • 1 kg cukru
  • 4 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka curry
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki przyprawy do spaghetti
  • 1 łyżka bazylii suszonej

Sposób przygotowania:

Sos słodko-kwaśny wg pacpaw
Warzywa pokroić w dużą kostkę, cukinię kroić ze skórką. Warzywa wymieszać z 1,5 łyżką soli i odstawić na noc. Odcedzić wodę, którą puszczą warzywa przez noc. Przygotować zalewę: w 1,5 szklanki octu rozpuścić na ciepło 1 kg cukru. Warzywa wrzucić do garnka, zalać zalewą i gotować 20 minut. Dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, zamieszać i gotować 10 minut. Gorący sos rozlać w słoiki, zakręcić, odwrócić je do góry dnem - nie pasteryzować. Następnie taki sos dodajemy np do smażącej się piersi kurczaka pokrojonej w kostkę. Podajemy z ryżem.

Tagi:

przyprawy