Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sos śmietanowy zasmażkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Śmietanowy sos na bazie zasmażki.

Sos śmietanowy zasmażkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos śmietanowy zasmażkowy

 

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 400g słodkiej śmietanki
  • 1 kostka mięsna
  • świeży koperek - wg uznania
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 2-3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Sos śmietanowy zasmażkowy
Mąkę usmażyć na oleju na jasnobrązowy kolor. Do zasmażki wlać 1 szklankę zimnej wody (musi być zimna, żeby nie zrobiły się grudki), dodać kostkę mięsną, dokładnie rozmieszać, zagotować. Dodać śmietankę (ja użyłam 18%) i 1 szklankę wody (tym razem nie musi być już zimna). Dokładnie rozmieszać. Jak sos będzie zbyt gęsty, dodać więcej wody. Do sosu dodać posiekany koperek. Sos doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Sosem polałam ziemniaki i podałam z kurczakiem gotowanym na parze.
Sos śmietanowy zasmażkowy
Jasnobrązowa zasmażka, czyli mąka usmażona na oleju.
Sos śmietanowy zasmażkowy
Zasmażka wymieszana z 1 szklanką zimnej wody.
Sos śmietanowy zasmażkowy
Sos z dodatkiem śmietany i posiekanym świeżym koperkiem.

Tagi:

przyprawy