kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Schab w śmietanowym sosie z marchewką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Soczysty, aromatyczny, skąpany w kremowym śmietanowym sosie z dodatkiem marchewki i zielonego groszku. Ten obiad przygotujesz w 30 minut.

Schab w śmietanowym sosie z marchewką

Składniki:

Schab w śmietanowym sosie z marchewką

podstawowe

  • 500 g schabu (5 cienkich plastrów)
  • sól, czarny pieprz, tymianek, majeranek
  • mąka ziemniaczana do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 3 średnie marchewki
  • szklanka zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • szklanka bulionu
  • 500 ml słodkiej śmietanki 12 lub 18%

 

Sposób przygotowania:

Schab w śmietanowym sosie z marchewką
W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Schab doprawiamy z obu stron, solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Obtaczamy w mace ziemniaczanej, strzepujemy jej nadmiar i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Zdejmujemy na talerz.

Na tłuszczu z smażenia mięsa przesmażamy krótko (około 2 minuty) marchewki pokrojone w plasterki i zamrożony groszek. Dodajemy z powrotem mięso i podlewamy szklanką bulionu.

Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie podlewamy śmietanką i zdejmujemy pokrywkę. Odparowujemy do pożądanej konsystencji sosu. Doprawiamy do smaku solą i grubo mielonym czarnym pieprzem.

Serwujemy z brązowym ryżem, posypane świeżą natką pietruszki.