Penne w sosie śmietanowym

Penne w sosie śmietanowym

Makaron penne lubi wyraziste dodatki, ale wybornie smakuje też w wydaniu na słodko lub zanurzony w łagodnym sosie śmietanowym. Sosy do makaronów powinny mieć gęstą konsystencję, która sprawi, że sos nie będzie spływać z makaronu, a otuli każdą rurkę penne. Do zagęszczenia sosu śmietanowego można użyć, np. serków topionych. Makaron w sosie śmietanowym najlepiej podawać z kawałkami usmażonego kurczaka i ugotowanymi na parze warzywami. Najsmaczniejsze kulinarne zestawy to: makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym, makaron z brokułami w sosie śmietanowym, makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym oraz makaron ze szparagami w sosie śmietanowym.

Kurczak w sosie śmietanowym

Kurczak w sosie śmietanowym

Kurczaka w sosie śmietanowym to pomysł na szybkie danie. Podstawą sosu jest śmietana 30- lub 18-procentowa. Kurczaka smaży się na patelni z dodatkiem cebuli i czerwonej papryki. Mięso po usmażeniu zalewa się śmietaną i dodaje ulubione przyprawy oraz zioła, np. chili, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, curry, natkę pietruszki lub posiekany koper. Aby sos miał gęstą konsystencję, należy połączyć go z odrobiną mąki ziemniaczanej. Do mięsa można dodać warzywa. Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym będzie dobrze smakować z dodatkiem czosnku i oregano.

Penne z kurczakiem w sosie śmietanowym

Penne z kurczakiem w sosie śmietanowym

Kurczak i sos śmietanowy to duet idealny. Szczególnie, kiedy dodamy do tego zestawu makaron penne. Taki obiad przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy podsmażonego kurczaka zalać śmietaną i całość poddusić. Warto sprawdzić też bardziej rozbudowane warianty. Penne z kurczakiem i brokułami lub pieczarkami w sosie śmietanowym to propozycje na pożywny obiad. I wcale nie robi się ich dłużej!

Pulpety w sosie śmietanowym

Pulpety w sosie śmietanowym

Pulpety drobiowe w sosie śmietanowym smakują najlepiej z dodatkiem świeżego koperku i surówki z kiszonej kapusty. Sos śmietanowy jest doskonały również do pulpetów wołowych i rybnych. Sos śmietanowo-serowy można przygotować z dodatkiem serka topionego. W takim wydaniu znakomicie smakują pulpety z makaronem. Sos śmietanowo-pieczarkowy to idealny dodatek do pulpetów wieprzowych. Śmietana nie zwarzy się, jeżeli będzie zawierała minimum 18 % tłuszczu.

s

s

Makaron penne lubi wyraziste dodatki, ale wybornie smakuje też w wydaniu na słodko lub zanurzony w łagodnym sosie śmietanowym. Sosy do makaronów powinny mieć gęstą konsystencję, która sprawi, że sos nie będzie spływać z makaronu, a otuli każdą rurkę penne. Do zagęszczenia sosu śmietanowego można użyć, np. serków topionych. Makaron w sosie śmietanowym najlepiej podawać z kawałkami usmażonego kurczaka i ugotowanymi na parze warzywami. Najsmaczniejsze kulinarne zestawy to: makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym, makaron z brokułami w sosie śmietanowym, makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym oraz makaron ze szparagami w sosie śmietanowym.

Cannelloni z sosem beszamelowym

Cannelloni z sosem beszamelowym

Mnóstwo jest sposobów na pyszne i wartościowe przygotowanie cannelloni! Ten przypominający rurki makaron, nadziewa się najczęściej mięsem mielonym (w dobie wszechobecnego wegetarianizmu, zastępowane jest ono szpinakiem, kawałkami papryki, a nawet dynią), sosem pomidorowym lub beszamelowym, posypuje serem i zapieka. Cannelloni z kurczakiem, podane z warzywami ugotowanymi na parze sprawdzi się w roli niedzielnego obiadu, a cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkowym będzie z kolei ciekawym pomysłem na sycącą przekąskę do pracy.

Sos z podgrzybków

Sos z podgrzybków

Sos z podgrzybków można wykorzystać zarówno do dań mięsnych, jak i jarskich. Świetnie smakuje z plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi oraz polędwiczkami wieprzowymi. Aby przygotować sos potrzeba cebuli, masła, liścia laurowego, ziela angielskiego, śmietany, soli, pieprzu, natki pietruszki i najlepiej świeżych podgrzybków (suszone należy moczyć przed obróbką przez kilka godzin). Następnie wszystkie składniki trzeba dusić na patelni przez kilka minut, a na koniec zabielić je śmietaną.

Sos grzybowy

Sos grzybowy

Sos grzybowy to świetny dodatek do dań mięsnych, placków ziemniaczanych, kopytek, kasz, makaronów i klusek. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Oprócz świeżych grzybów (suszone grzyby przed obróbką trzeba moczyć w wodzie przez kilka godzin) do zrobienia sosu potrzeba odrobiny cebuli, śmietanki kremówki, oleju, masła i natki pietruszki. Ponadto można dodać do niego świeżo mielony pieprz, natkę pietruszki oraz sól morską. Do przygotowania sosu najczęściej używa się takich grzybów, jak kurki, podgrzybki i pieczarki.

Znaleźliśmy 72 przepisów w kategorii Sos śmietanowy