Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Sos szczypiorkowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ten sos może być podawany do jajka...

Sos szczypiorkowy.

Składniki:

Sos szczypiorkowy.

 

  • 2 lyżki masla
  • 2 lyżki mąki
  • 2 lyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1,5 szklanki wywaru mięsnego, bulionu z kostki lub warzywnego
  • 1,2 szklankiśmietany
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Sos szczypiorkowy.
Z masła i mąki zrobić bialą zasmażkę. Rozprowadzić mieszając z wywarem, przyprawić solą i pieprzem. Mieszają zagotować. Dodać śmietanę i szczypiorek. Podawać na gorąco do jajek ugotowanych na twardo, lob sztuki mięsa. Można też lyżkę mąki rozprowadzić zimnym wywarem, zagotować. Dodać śmietanę i 2 lyżki szczypiorku przyprawić solą i pieprzem. Podgrzewać aż zgęstnieje i dodać lyżeczkę masla.