Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Sos szodonowy ze śmietanki

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Mąkę ziemniaczaną przesiać, rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej śmietanki,

Sos szodonowy ze śmietanki

Składniki:

Sos szodonowy ze śmietanki

 

  • szklanka śmietanki

 

  • 3 żółtka

 

  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina

 

  • 3 łyżki cukru pudru

 

 

  • 1/2 laski wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Sos szodonowy ze śmietanki
Mąkę ziemniaczaną przesiać, rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej śmietanki, wlać do pozostałej zagotowanej śmietanki, mieszając zagotować. żółtka ubić z cukrem do białości. Gorący płyn wlewać, mie­szając do ubitych żółtek. Połączyć z cukrem waniliowym i winem. Naczynie z sosem ustawić na rondlu z wrzącą wodą i ubijać do zgęstnienia. Sos szodonowy podaje się na gorąco do budyniów i deserów z kasz i naleśników, a po ostudzeniu do owoców gotowanych.


B.S. z Latoszyna