Sposób przygotowania:
Sos truskawkowy
Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać i osuszyć. Pokroić
na małe kawałki , tak aby nie stracić soku, czynność wykonać w misce.Dodać cukier, sok z cytryny i dokładnie wymieszać.Teraz dodać tyle wody,aby wystarczyło na pokrycie połowy truskawek.Umieścić wszystko wrondlu na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając,gotować, aż woda wyparuje całkowicie, około 10 minut i wyłączyć grzanie.Odstawić na pół godziny, mieszając od czasu do czasu.Sos jest gotowy.
Można go wykorzystać do ciast, lodów czy naleśników.
na małe kawałki , tak aby nie stracić soku, czynność wykonać w misce.Dodać cukier, sok z cytryny i dokładnie wymieszać.Teraz dodać tyle wody,aby wystarczyło na pokrycie połowy truskawek.Umieścić wszystko wrondlu na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając,gotować, aż woda wyparuje całkowicie, około 10 minut i wyłączyć grzanie.Odstawić na pół godziny, mieszając od czasu do czasu.Sos jest gotowy.
Można go wykorzystać do ciast, lodów czy naleśników.