Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Sos vinaigrette – czosnkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do słoiczka z zakrętką wlać oliwę, ocet lub sok z cytryny, dodać musztardę, cukier lub miód, posolić i popieprzyć. Słoiczek szczel

Sos vinaigrette – czosnkowy

Składniki:

Sos vinaigrette – czosnkowy

 

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • 3 łyżki białego octu winnego lub sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • ½ łyżeczki cukru lub 1 łyżeczka płynnego miodu
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sos vinaigrette – czosnkowy
Do słoiczka z zakrętką wlać oliwę, ocet lub sok z cytryny, dodać musztardę, cukier lub miód, posolić i popieprzyć. Słoiczek szczelnie zakręcić i potrząsnąć nim energicznie kilka-kilkanaście razy aż do uzyskania konsystencji białej emulsji.



Sos można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Przed użyciem wstrząsnąć.