ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Sos waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Czas przygotowania: około 10 minut.

Sos waniliowy

Składniki:

Sos waniliowy

 

  • 1 szkl. mleka;
  • 2 żółtka;
  • 3 łyżki cukru;
  • kawałek wanilii lub cukier waniliowy;
  • 1 łyżeczka mąki.

Sposób przygotowania:

Sos waniliowy
Zagotować mleko z wanilią, dodać mąkę rozprowadzoną łyżką zimnego mleka, Mieszając zagotować. Dodać żółtka utarte z cukrem. Przetrzymać chwilę na gorącej płycie lub na małym ogniu mieszając i nie dopuszczając do wrzenia, aby sos nie zwarzył się. Po odstawieniu z ognia ostudzić mieszając (nie utworzy się wówczas kożuch).