Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sos wiosenny do ryb

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać do pieczonych i gotowanych ryb.

Sos wiosenny do ryb

Składniki:

Sos wiosenny do ryb

 

  • 3 żółtka
  • 10 dag masła
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka siekanej rzeżuchy
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku
  • 1 łyżka siekanego szczawiu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sos wiosenny do ryb
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Zalać octem i winem. Chwilę pogotować. Dodać żółtka i ubijać na "łaźni wodnej" do uzyskania gęstego sosu. Lekko schłodzić. Stale mieszając dodawać stopniowo stopione i schłodzone masło. Powstały sos połączyć z ziołami i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Podgrzać. (nie gotować)