oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Sos z białego wina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

sos z białego wina podaje sie do dzikiego ptactwa

Sos z białego wina

Składniki:

Sos z białego wina

 

  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 szkl wywaru z ryby
  • 1 szkl białego wina
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Sos z białego wina
Z mąki i masła zrobić białą zasmażkę rozprowadzoną wywarem z ryby i białym winem. Żółtka rozbić trzepaczką w rondelku i  zaparzyć je wrzącym sosem. następnie doprawić go do smaku solą, cukrem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Sos ten nazwany jest inaczej sosem maderowym. Podaje się go głównie do dzikiego płatwa.

Tagi:

ryba ryby