Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sos chrzanowo-jabłkowy i serdelki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo lubimy wszyscy ten sos - można go używać do różnych potraw , gotowanej wołowiny , wieprzowiny , ozorków , pulpetów , ryb .

Sos chrzanowo-jabłkowy i serdelki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos chrzanowo-jabłkowy i serdelki

 

  • 4 krótkie serdelki ( np. z indyka lub dobre gatunkowo grube parówki )
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1/2 słoiczka dobrego chrzanu tartego ( ok.10 dag )
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki mąki
  • 100 mll słodkiej śmietanki 18% lub 30 %
  • woda
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Sos chrzanowo-jabłkowy i serdelki
Po przeciąć na pół serdelki ( wzdłuż) .A następnie nacinać w tzw. ,, ośmiorniczkę ,,. Rozgrzać na patelni olej i kłaść na gorący serdelki - obrócić by rumiane z obu stron .Dodać masło- 1 łyżkę . W rondelku roztopić pozostałe 2 łyżki masła - wsypać na nie mąkę . Włożyć chrzan i zamieszać . Obrać i utrzeć na tarce jabłko - dodać do sosu. Wlać śmietankę i ogrzewając doprowadzić do zagotowania . Można dolać odrobinę przegotowanej wody jeśli by był za gęsty . Doprawić do smaku cukrem i szczyptą soli . Podawać albo podgrzane serdelki na tłuszczu a osobno sos . Albo włożyć serdelki w sosie . Do tego ziemniaki ( robie puree ) i np. buraczki.
Sos chrzanowo-jabłkowy i serdelki
Przygotowane składniki zdecydowanie ułatwią zrobienie posiłku
Sos chrzanowo-jabłkowy i serdelki
Ponacinane serdelki smażyć na maśle na rumiano z obu stron
Sos chrzanowo-jabłkowy i serdelki
Zrobić zasmażkę z masła i mąki - dokładni wymieszać
Sos chrzanowo-jabłkowy i serdelki
Dołożyć chrzan , utarte jabłka i wlać śmietankę . Zagotować