Sposób przygotowania:
Sos chrzanowo-jabłkowy i serdelki
Po przeciąć na pół serdelki ( wzdłuż) .A następnie nacinać w tzw. ,, ośmiorniczkę ,,. Rozgrzać na patelni olej i kłaść na gorący serdelki - obrócić by rumiane z obu stron .Dodać masło- 1 łyżkę . W rondelku roztopić pozostałe 2 łyżki masła - wsypać na nie mąkę . Włożyć chrzan i zamieszać . Obrać i utrzeć na tarce jabłko - dodać do sosu. Wlać śmietankę i ogrzewając doprowadzić do zagotowania . Można dolać odrobinę przegotowanej wody jeśli by był za gęsty . Doprawić do smaku cukrem i szczyptą soli . Podawać albo podgrzane serdelki na tłuszczu a osobno sos . Albo włożyć serdelki w sosie . Do tego ziemniaki ( robie puree ) i np. buraczki.