Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

Sos chrzanowy z żółtkiem :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Klasyczny sos w kuchni polskiej. Często podawany do gotowanej wołowiny, białej kiełbasy

Sos chrzanowy z żółtkiem  :

Składniki:

Sos chrzanowy z żółtkiem :

 

  • ½ szklanki wywaru z mięsa i warzyw ( rosołu wołowego )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2 łyżeczki utartego chrzanu
  • 1 żółtko
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Sos chrzanowy z żółtkiem :
Roztopić masło. Wsypać na nie mąkę . Zamieszać. Rozprowadzić chłodnym wywarem i śmietanką . Włożyć chrzan . Zaciągnąć sos żółtkiem . Doprawić do smaku odrobiną cukru.

Tagi:

mięso