motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Sos z dodatkiem pietruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy sos z dodatkiem pietruszki

Sos z dodatkiem pietruszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos z dodatkiem pietruszki

 

  • cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • woda

Sposób przygotowania:

Sos z dodatkiem pietruszki
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Natkę pietruszki myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy smalec. Jeżeli smalec będzie gorący dodajemy pokrojoną cebulkę i rumienimy. Następnie zalewamy jedną szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 3 minut. Dodajemy pokrojona pietruszkę. Z mąki i wody robimy zawiesinę. Przygotowaną mąkę z wodą wlewamy do gotującego się sosu. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 2 minut. Doprawiamy do smaku.
Sos z dodatkiem pietruszki
Etap 1 Cebulę rumienimy na smalcu, dolewamy wodę i gotujemy. Dodajemy natkę.
Sos z dodatkiem pietruszki
Etap 2 Z mąki i wody robimy zawiesinę, mieszamy
Sos z dodatkiem pietruszki
Etap 3 Przygotowaną zawiesinę wlewamy do sosu
Sos z dodatkiem pietruszki
Etap 4 Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku.