Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Sos z jabłek i pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos podawać do mięsa, ryb i wędlin.

Sos z jabłek i pomidorów

Składniki:

Sos z jabłek i pomidorów

 

  • 30 dag jabłek
  • 30 dag pomidorów
  • łyżka oleju sojowego
  • pół szklanki wody
  • cebula
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sos z jabłek i pomidorów
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazdka nasienne i pokroić
w ósemki. Pomidory sparzyć gorącą wodą, zdjąć skórkę
i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w plastry a następnie usmażyć na oleju. Do cebuli dodać jabłka i pomidory. Wszystko krótko przesmażyć. Dolać wody i dusić około 10 minut na małym ogniu ciągle mieszając. Ostudzone jarzyny zmiksować, albo przetrzeć przez sitko. Powstałe sos doprawić do smaku solą
i pieprzem.