marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sos z jajek i cytryny.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ubić dokładnie jajka z sokiem cytrynowym.Zagotować wywar i wlewać do naczynia z jajkami,cały czas mieszając.Wlać sos do rosołu i podgrzewać.

Sos z jajek i cytryny.

Składniki:

Sos z jajek i cytryny.

 

  • 3 jajka,
  • sok z dużej cytryny,
  • szklanka rosołu lub wywaru z mięsa.

Sposób przygotowania:

Sos z jajek i cytryny.
Ubić dokładnie jaja z sokiem cytrynowym.Zagotować wywar i wlew-
-ać do naczynia z jajami,ciągle mieszając.Następnie wlać sos cien-
-kim strumieniem do rosołu lub potrawki mięsnej.Postawić na płytce i podgrzewać,stale mieszając,aż zgęstnieje.Nie dopuścić do zagotowania,bo jaja się zetną.Sos nadaje się do przyprawiania wie-
-lu potraw,np.potraw mięsnych czy rosołów z kury.