Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Sos z kiszonych ogórków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sos ogórkowy jest smaczny i szybki do przygotowania

Sos z kiszonych ogórków

Składniki:

Sos z kiszonych ogórków

 

  • 2 ogórki kiszone,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka śmietanki słodkiej,
  • 2 łyżki mleka,
  • 0,5 kostki rosołowej,
  • sól,
  • cukier,
  • przyprawa maggi

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sos z kiszonych ogórków
Z mąki i masła zrobić białą zasmażkę, wlać pół szklanki wody, mleko, dodać kostkę rosołową, ciągle mieszając, zagotować. Gdy wywar zgęstnieje, dodać słodką śmietanę i dokładnie wymieszać. Ogórki kiszone bardzo drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych otworach, połączyć z sosem i gotować przez kilka minut. Przyprawić do smaku solą, cukrem i przyprawą maggi.