misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 605]

Sos z leśnych grzybów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny, a do tego bardzo aromatyczny sos grzybowy zrobiony ze leśnych grzybów. Jest idealnym dodatkiem do wielu dań.

Sos z leśnych grzybów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos z leśnych grzybów

 

Sposób przygotowania:

Sos z leśnych grzybów
Grzyby, bardzo dokładnie oczyszczamy i drobno kroimy. Obraną cebulę kroimy w półplasterki.

Na patelni z niewielką ilością oleju przesmażamy cebulę. Gdy zacznie się rumienić dodajemy do niej pokrojone grzyby i przesmażamy. Gdy zmniejszą swoją objętość wlewamy na patelnię rosół i dokładnie mieszamy.

Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie, zagęszczamy sos rozrobioną w wodzie mąką i doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze 6-7 minut.

Tak przygotowany sos podajemy np. do kopytek.
Sos z leśnych grzybów
Cebulę przesmażamy na niewielkiej ilości oleju
Sos z leśnych grzybów
Do przesmażonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby
Sos z leśnych grzybów
Gdy grzyby zmniejszą objętość dodajemy rosół i dokładnie mieszamy
Sos z leśnych grzybów
Po 30 minutach gotowania zagęszczamy sos mąką rozrobioną z wodą