Sposób przygotowania:
Sos grzybowy agnieszkalider
Przygotować niezbędne składniki na sos grzybowy. Grzyby przebrać, oczyścić, opłukać i obgotować, usunąć z nich części niejadalne i nadpsute. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną cebulkę w kostkę, dodać obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć, do momentu zeszklenia cebuli, następnie dodać obgotowane grzyby, dodać wody i dusić składniki, do miękkości a następnie dodać przyprawy: sól, pieprz, vegetę, oraz zioła prowansalskie a następnie dodać śmietankę kremówkę, wcześniej ją hartując i dusić pod przykryciem do miękkości. Posypać opłukaną i posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami i surówkami na ciepło jako danie obiadowe.