agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Sos grzybowy agnieszkalider

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sos grzybowy ze świeżych grzybów w kremówce z czosnkiem

Sos grzybowy  agnieszkalider

Składniki:

Sos grzybowy agnieszkalider

 

  • cebula 2 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • sól 1/2 łyżeczka
  • pieprz 1 łyżeczka
  • vegeta 1 łyżeczka
  • śmietanka kremówka 30% 1 opak
  • natka pietruszki 2 gałązki
  • grzyby świeże, mieszane 2 kg
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Sos grzybowy agnieszkalider
Przygotować niezbędne składniki na sos grzybowy. Grzyby przebrać, oczyścić, opłukać i obgotować, usunąć z nich części niejadalne i nadpsute. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną cebulkę w kostkę, dodać obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć, do momentu zeszklenia cebuli, następnie dodać obgotowane grzyby, dodać wody i dusić składniki, do miękkości a następnie dodać przyprawy: sól, pieprz, vegetę, oraz zioła prowansalskie a następnie dodać śmietankę kremówkę, wcześniej ją hartując i dusić pod przykryciem do miękkości. Posypać opłukaną i posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami i surówkami na ciepło jako danie obiadowe.

Tagi:

grzyby