bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Sos z papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sos ten doskonale nadaje się jako dodatek, do pierogów, placków ziemniaczanych, ale również na kanapki.

Sos z papryki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos z papryki

 

  • 3 kg papryki czerwonej
  • 30 dag papryczki chili
  • 4 łyżki soli
  • 3 szklanki oleju
  • 1/2 kg cukru
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 2 główki czosnku
  • 7 listków laurowych
  • 1,5 szklanki octu

Sposób przygotowania:

Sos z papryki
Paprykę i papryczkę chili oczyszczamy i mielimy przez maszynkę do mięsa, dodajemy sól, olej i cukier i gotujemy 15 minut. Potem dodajemy przecier pomidorowy, czosnek wyciśnięty przez praskę, listki laurowe i ocet i gotujemy jeszcze wszystko razem około 20 minut. Dajemy do słoików i pasteryzujemy 15 minut.
Sos z papryki
Paprykę oczyszczamy i mielimy przez maszynkę do mięsa.
Sos z papryki
Papryczkę chili oczyszczamy i mielimy przez maszynkę do mięsa.
Sos z papryki
Najpierw gotujemy obie papryki, cukier, sól i olej, a potem dodajemy reszte składników.
Sos z papryki
Gotowy sos w słoikach pasteryzujemy jeszcze 15 minut.

Tagi:

papryka