Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sos z zajączkiem i gołąbkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

do zrobienia zaraz po grzybobraniu

Sos z zajączkiem i gołąbkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos z zajączkiem i gołąbkiem

 

  • 3 sztuki - gołąbki zielonawe,
  • 2 sztuki - gołąbki fioletowo zielone,
  • 10 sztuk - borowiki złotopore,
  • 1 łyżka - masło,
  • 1 sztuka - cebula,
  • kilka łyżek - śmietanka kremówka,
  • do smaku: sól,
  • pieprz ziołowy,
  • tymianek świeży

 

Sposób przygotowania:

Sos z zajączkiem i gołąbkiem
Grzybki oczyściłam, opłukałam, grubo pokroiłam - lubię czuć grzyba pod zębem i widzieć co jem :D Na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam posiekaną cebulę a gdy się zeszkliła dodałam grzyby i na silnym ogniu smażyłam mieszając 2-3 min. aż zaczęły puszczać sok. Przykryłam patelnię, poddusiłam całość ok. 5 min. a następnie dodałam śmietanę i świeże listki tymianku. Sos bulgotał sobie jeszcze chwilę gęstniejąc a ja doprawiłam go solą i ziołowym pieprzem. Podałam do pieczonego mięsa i ziemniaków.
Sos z zajączkiem i gołąbkiem
sos grzybowy z zajączkami i gołąbkami
Sos z zajączkiem i gołąbkiem
sos grzybowy z zajączkami i gołąbkami