Anna Zelek

Anna Zelek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 90]

Sos z żółtego sera.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny sos do makaronu lub ryżu

Sos z żółtego sera.

Składniki:

Sos z żółtego sera.

 

  • 6 dkg tłuszczy smalec lub olej
  • 6 dkg mąki
  • 1 szkl rosołu
  • 1 szkl mleka
  • 6 dkg żóltego sera utartego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • sól pieprz przyprawić do smaku

Sposób przygotowania:

Sos z żółtego sera.
Z tłuszczu i mąki zrobić białą zasmażkę. Następnie rozprowadzić ją zimnym rosołem, wlać mleko, zagotować cały czas mieszając. Dodać utarty ser i podgrzewać sos ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się sera. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Tagi:

sery ser