Sposób przygotowania:
Sos z zupy pomidorowej
Roztopić w garnuszku masło. Zasypać mąką i mieszając zrobić białą zasmażkę. Dodać koncentrat. Dokładnie wymieszać. Rozprowadzić chłodną zupą pomidorową. Wlać ,,zahartowaną" odrobiną sosu śmietankę. Doprawić do smaku przyprawami wg potrzeby ( zależy do czego będziemy sos podawać). Podgrzać w sosie mięso , pulpety itp. Ja podaję z dodatkiem makaronu ( ugotowany gruby makaron np. penne ok. 0,25 dag wrzucam do gorącego sosu i zostawiam pod przykryciem na 10 minut by częściowo wchłonął sos ). * Może być ugotowana na drobiu, wołowinie lub wieprzowinie ** Przyprawy wg potrzeby ( oregano , tymianek, bazylia, czosnek, papryka mielona słodka itp.) *** Jeśli podajemy sam sos np. do makaronu możemy posypać go dodatkowo tartym ostrym serem .