Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sos z zupy pomidorowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jak już gotuję zupę pomidorową to staram się zrobić jej więcej i mrożę ze 2 porcje po ok. 1 szklance nie zabielanej by potem użyć ją jako bazę do zrobienia wszelkiego rodzaju sosów pomidorowych.

Sos z zupy pomidorowej

Składniki:

Sos z zupy pomidorowej

 

  • 1 szklanka mocnej zupy pomidorowej nie zabielanej
  • 1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • maggi w płynie do smaku
  • cukier do smaku
  • przyprawy wg uznania

 

Sposób przygotowania:

Sos z zupy pomidorowej
Roztopić w garnuszku masło. Zasypać mąką i mieszając zrobić białą zasmażkę. Dodać koncentrat. Dokładnie wymieszać. Rozprowadzić chłodną zupą pomidorową. Wlać ,,zahartowaną" odrobiną sosu śmietankę. Doprawić do smaku przyprawami wg potrzeby ( zależy do czego będziemy sos podawać). Podgrzać w sosie mięso , pulpety itp. Ja podaję z dodatkiem makaronu ( ugotowany gruby makaron np. penne ok. 0,25 dag wrzucam do gorącego sosu i zostawiam pod przykryciem na 10 minut by częściowo wchłonął sos ). * Może być ugotowana na drobiu, wołowinie lub wieprzowinie ** Przyprawy wg potrzeby ( oregano , tymianek, bazylia, czosnek, papryka mielona słodka itp.) *** Jeśli podajemy sam sos np. do makaronu możemy posypać go dodatkowo tartym ostrym serem .

Tagi:

zupa przyprawy