Sposób przygotowania:
Zwykły sos pomidorowy
Cebulę, marchew, seler i czosnek obrać i drobno pokroić. W rondlu rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać cebulę i smażyć ok. 5 minut do zeszklenia, dodać marchew i seler, posolić i popieprzyć trochę i smażyć 5 do 10 minut. Dodać puszkę pomidorów, kolendrę, liść laurowy,bazylię i oregano i gotować bez przykrywki na bardzo małym ogniu 30 minut do 1 godziny mieszając od czasu do czasu. Czas gotowania zależy od tego jak gęsty sos chcemy mieć. Ja potrzebowałem sos gęsty, który jest podstawą do innego sosu. Teraz usunąć liść laurowy, spróbować, czy trzeba dodać soli i pieprzu i jeśli sos ma kwaskowaty smak to dodać po 1 łyżce masła aż będzie w sam raz. Ręcznym mikserem zmiksować dobrze lub tylko trochę - jak kto lubi. Taki sos jest gotowy do podania np. z makaronem czy gołąbkami lub może być podstawą do sosu pomidorowego z wódką.