Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Sos ze świeżych pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nie ma to jak domowy sos pomidorowy, bez konserwantów i polepszaczy smaku, który można dodać do makaronu, mięsa czy klusek śląskich.

Sos ze świeżych pomidorów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos ze świeżych pomidorów

 

 

Sposób przygotowania:

Sos ze świeżych pomidorów
Pomidory umyć i przetrzeć przez sito. Dodać drobno pokrojoną cebulkę, seler oraz liść laurowy. Gotować kilka minut aż warzywa zmiękną, Zmiksować blenderem. W drugim garnku roztopić masło, wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Do zasmażki dodać bulion oraz zmiksowane pomidorowy. Doprawić cukrem, solą oraz pieprzem cytrynowym. Zagotować. Przelać do sosjerki i ozdobić bazylią.
Sos ze świeżych pomidorów
Etap 1 Dojrzałe pomidory przetrzeć przez sitko.
Sos ze świeżych pomidorów
Etap 2 Dodać cebulkę, selera i liść laurowy.
Sos ze świeżych pomidorów
Etap 3 Z masła i maki przygotować zasmażkę.
Sos ze świeżych pomidorów
Etap 4 Do zasmażki dodać bulion i pomidory.

Tagi:

pomidory