watermanka

watermanka

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Spagetti z mięsem/Chilli con carne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To bardzo prosty sos mięsny, który łatwo ze spagetti można zamienić w chilli :)

Spagetti z mięsem/Chilli con carne

Składniki:

Spagetti z mięsem/Chilli con carne

 

  • 1 duża cebula
  • 3 średnie marchewki
  • 500g mięsa mielonego (jakiegokolwiek)
  • przyprawy do mięsa: kminek, zioła prowansalskie, czosnek
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • pół szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub półsłodkiego)
  • 1 puszka czerwonej fasoli

 

Sposób przygotowania:

Spagetti z mięsem/Chilli con carne
Cebulę i marchew obrać. Cebulę pokroić w półksiężyce, marchew w plasterki. Na dno garnka wlac troszkę oliwy z oliwek i podsmażyć cebulkę i marchew. Włożyć przyprawione wcześniej mięso. Gdy się podsmaży na złoto zalać winem i poczekać aż odparuje (jakieś 10 minut). Dodać pomidory z puszek. Gotować na małym ogniu ok 45 minut od czasu do czasu mieszając. z pomidorów musi zniknąć ich kwaskowość a sos się zagęści. Dodać fasolę i gotować kolejne 10-15 minut. Podawać z makaronem. Danie jest bardzo syte i nie da się go ugotować mało, więc jak Wam się znudzi spagetti doprawcie sos przyprawą chilli i pieprzem, dodajcie żółtego sera. Podając sos z ryżem będziecie mieć zupełnie nowe danie - chilli con carne.