pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Spaghetti a’la bolognese

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

jedno z najsmaczniejszych spaghetii

Spaghetti a’la bolognese Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti a’la bolognese

 

  • 500 g mięso mielone,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 seler,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżeczki przyprawa do gyrosa,
  • zioła włoskie,
  • 2 łyżki oliwa extra vergin,
  • 500 g przecier pomidorowy,
  • 2 czosnek ząbki,
  • 200 ml bulion

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti a’la bolognese
Mięso mielone z indyka mieszamy z przyprawą do gyrosa i smażymy na łyżce oliwy. Gdy się przesmaży przekładamy do miseczki, a na patelnię wlewamy kolejną łyżkę oliwy i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy na dużym ogniu intensywnie mieszając. Gdy zacznie się nam szklić dodajemy posiekanym czosnek. Smażymy dosłownie minutkę i dodajemy pokrojone również w kostkę warzywa. Zmniejszamy ogień i trzymamy pod przykryciem 5 minut – sporadycznie mieszając. Następnie dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy pozwalając bulionowi troszkę się zredukować i dodajemy przecier pomidorowy, zioła włoskie oraz mięso. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy do uzyskania pożądanej gęstości sosu. Podawać z makaronem i startym serem.
Spaghetti a’la bolognese
Spaghetti a’la bolognese
Spaghetti a’la bolognese
Spaghetti a’la bolognese
Spaghetti a’la bolognese
Spaghetti a’la bolognese
Spaghetti a’la bolognese
Spaghetti a’la bolognese