Sposób przygotowania:
Spaghetti Napoli
Do największego garnka, jaki mamy wlewamy wody do 1/2 jego wysokości. Dodajemy odrobinę soli i łyżkę oleju. Zagotowujemy i wkładamy makaron, który może wystawać ponad powierzchnię wody. Gotujemy makaron tyle, ile zaleca producent na opakowaniu (zwykle jest to kilka minut, 2-3). Mieszamy go od czasu do czasu. Gdy zmięknie odstawiamy, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pomidorki wrzucamy do wrzątku na 5 min i po wyjęciu obieramy ze skórki oraz drobno siekamy. Wrzucamy do rondelka i miksujemy blenderem na gładką masę. Wstawiamy je na mały ogień i dodajemy oliwę. Przyprawiamy bazylią, solą pieprzem i gotujemy ok 5 min. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy. Gotujemy jeszcze 2 min. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podajemy makaron polany sosem i posypany startym serem.