Sposób przygotowania:
Spaghetti z bobem
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy go i obieramy ze skorupek. Bób dzielimy na dwie części. 2/3 ugotowanego bobu wkładamy do blendera, dodajemy garść listków bazylii i miksujemy za pomocą blendera na pastę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek obieramy. Na patelni rozpuszczamy masło podsmażamy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pastę z bobu, chwilkę smażymy i dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy, chwilkę gotujemy doprawiając do smaku solą i kolorowym pieprzem. Przygotowany sos łączymy z ugotowanym wg przepisu na opakowaniu makaronem i posypujemy pozostałym bobem. Można dodatkowo danie oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i listkami bazylii. Od razu podajemy. Życzę smacznego ;)
mysza75