Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Spaghetti z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam kurki w każdej postaci, także w wydaniu błyskawicznego spaghetti. Sos kurkowy do makaronu ma wyrazisty smak dzięki dodatkowi sera gorgonzola i papryczki chili.

Spaghetti z kurkami

Składniki:

Spaghetti z kurkami

 

  • 3/4 opakowania makaronu spaghetti
  • 400 g kurek
  • 200 ml śmietany 30%
  • 90 g sera gorgonzola
  • 1/2 lampki wina białego wytrawnego
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • suszona natka pietruszki
  • odrobina startego sera grana padano

Sposób przygotowania:

Spaghetti z kurkami

Przygotowanie kurek

Spaghetti z kurkami
Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki, małe zostawiamy w całości

Kurki dokładnie czyścimy z piasku (możemy je zanurzyć w letniej wodzie z solą - grzyby łatwiej oddzielą się wtedy od piasku).

Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki, małe zostawiamy.

Przygotowanie sosu

Spaghetti z kurkami
Do sosu z kurek dodajemy m.in. wino oraz ser gorgonzola

Cebulę i papryczkę chili drobno siekamy, podsmażamy na oliwie. Wrzucamy kurki i krótko podsmażamy.

Wlewamy wino, dodajemy połamany na kawałki ser gorgonzola, podgrzewamy chwilę. Wlewamy śmietankę. Podgrzewamy, aż śmietanka się zagotuje, a ser roztopi.

Sos doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki (suszoną lub świeżą).

Gotowanie makaronu, wykończenie dania

W czasie, gdy robimy sos, gotujemy makaron al dente.

Z makaronu odlewamy wodę. Makaron wrzucamy na patelnię z sosem, mieszamy, łączymy.

Przed podaniem posypujemy startym serem grana padano.