Sposób przygotowania:
Spaghetti z krewetkami w kremowym sosie kurkowymETAP 1:
Przygotowanie dania rozpoczynamy od ugotowania makaronu al dente. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy drobno posiekaną szalotkę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i chwilę podsmażamy. Dodajemy oczyszczone kurki i dusimy przez ok. 5 min.
ETAP 2:
Oczyszczone i osuszone krewetki wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy. Smażymy z dwóch stron przez ok. 2 min. Całość zalewamy winem i dusimy do momentu odparowania alkoholu.
ETAP 3:
Krewetki łączymy wraz z podsmażonymi kurkami i połową śmietanki. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy do chwili kiedy sos zacznie gęstnieć.
ETAP 4:
W miseczce łączymy jajka razem z pozostałą śmietanką i tartym serem. Ugotowany wcześniej makaron dodajemy do sosu kurkowego, dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy. Przekładamy na talerze i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz natką pietruszki.