kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka z pomidorkami i agrestem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Agrest niegdyś rósł w niemal każdym przydomowym ogródku. Dziś jest nieco zapomniany, a jego zastosowanie zwykle kończy się na kompocie lub dżemie.

Sałatka z pomidorkami i agrestem

Składniki:

Sałatka z pomidorkami i agrestem

podstawowe

  • (na 2 porcje)
  • Dwie duże garście miksu sałat
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • Opakowanie mozzarelli
  • Szklanka zielonego agrestu

 

  • winegret:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu winnego lub balsamico
  • łyżka miodu płynnego
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z pomidorkami i agrestem
Sałatę rozkładamy na talerzach. Mozzarellę kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy na pół. Agrest obieramy z ogonków.

Mozzarellę, pomidorki i agrest układamy na sałacie.

Przygotowujemy winegret. W małym słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet winny, miód oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz. Zakręcamy słoiczek i intensywnie wstrząsamy. Winegretem polewamy sałatkę.