Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1491]

Duszona młoda kapusta z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taką kapustę duszoną robię obowiązkowo w sezonie na młodą kapustę przynajmniej dwa razy. Bardzo ją lubimy. Podaję jako dodatek do drugiego dania. Można podać też jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem.

Duszona młoda kapusta z warzywami

Składniki:

Duszona młoda kapusta z warzywami

Składniki:

  • 1 średnia główka młodej białej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 16 dag koncentratu pomidorowego
  • masło lub margaryna do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • koperek świeży, suszony lub mrożony
  • lubczyk suszone według uznania
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Duszona młoda kapusta z warzywami
1. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, usuwamy głąb i wszelkie zgrubienia, liście drobno kroimy i płuczemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie nadmiar wody odcedzamy.

2. Następnie dodajemy masło lub margarynę, koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku, dusimy przez kilka minut często mieszając, aż kapusta będzie gęsta i aromatyczna.

3. Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami, z ziemniakami, makaronem, mięsem, z czym kto lubi. Smacznego.

Rady:

Masła lub margaryny dodajemy według uznania, zależy jak bardzo chcemy mieć maślaną kapustę.

Porcja dla 4 osób.

Tagi:

dania kapusta