Sposób przygotowania:
Duszona młoda kapusta z warzywami
1. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, usuwamy głąb i wszelkie zgrubienia, liście drobno kroimy i płuczemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie nadmiar wody odcedzamy.
2. Następnie dodajemy masło lub margarynę, koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku, dusimy przez kilka minut często mieszając, aż kapusta będzie gęsta i aromatyczna.
3. Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami, z ziemniakami, makaronem, mięsem, z czym kto lubi. Smacznego.
Rady:
Masła lub margaryny dodajemy według uznania, zależy jak bardzo chcemy mieć maślaną kapustę.
Porcja dla 4 osób.
2. Następnie dodajemy masło lub margarynę, koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku, dusimy przez kilka minut często mieszając, aż kapusta będzie gęsta i aromatyczna.
3. Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami, z ziemniakami, makaronem, mięsem, z czym kto lubi. Smacznego.
Rady:
Masła lub margaryny dodajemy według uznania, zależy jak bardzo chcemy mieć maślaną kapustę.
Porcja dla 4 osób.