Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Spaghetti z mulami w sosie winno pomidorowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczne włoskie danie

Spaghetti  z mulami w sosie winno pomidorowym

Składniki:

Spaghetti z mulami w sosie winno pomidorowym

 

  • 450 g muli (bez skorupek)
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki sproszkowanego chili
  • sól pieprz i sok z cytryny do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z mulami w sosie winno pomidorowym
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać mule. Smażyć ok. 5 min, cały czas mieszając. Wlać wino, przecier pomidorowy i chili. Dusić na bardzo wolnym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Makaron ugotować „ al dente” w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Wrzucić do rondla z mulami. Wstrząsnąć w celu wymieszania się składników. Podawać na gorąco.