Smak Chwili

Smak Chwili

Szef Kuchni
[Przepisów: 7]

Spaghetti z owocami morza

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wyjątkowe wykwintne danie na wyjątkowe okazje. Ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Ja jestem zdecydowanie za!

Spaghetti z owocami morza

Składniki:

Spaghetti z owocami morza

 

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 450 g mieszanki owoców morza
  • 3 łyżki oleju
  • oregano, bazylia
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 papryki zielonej
  • 0,5 papryki żółtej
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 250 ml białego wina wytrawnego
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Spaghetti z owocami morza
Paprykę kroimy w kostkę,cebulę w piórka a czosnek przeciskamy przez praskę.Rozgrzewamy na patelni olej i dodajemy pokrojone składniki. Kiedy już warzywa zmiękną i lekko się się zarumienią podlewamy je winem i dusimy aż część wina odparuje. W kolejnym etapie dodajemy owoce morza i smażymy ok 7 min, wlewamy sok cytrynowy, na koniec doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Makaron gotujemy al'dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą na wierch wykładamy owoce morza i polewamy powstałym podczas smażenia owoców morza sosem.