Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Spaghetti z parówkami w sosie pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Danie smakuje podane do obiadu i jako smaczna, syta kolacja.

Spaghetti z parówkami w sosie pomidorowy

Składniki:

Spaghetti z parówkami w sosie pomidorowy

 

  • spaghetti 400 g
  • masło 1 łyżka
  • cebulka perłowa w zalewie 1 słoik
  • parówki 4 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • pomidory w puszce 425 g
  • bulion 1/8 litra
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • rzeżucha 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z parówkami w sosie pomidorowy
Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie, odcedzić, polać 2 łyżkami roztopionego masła i wymieszać. Cebulkę (około 370 gram) osączyć z zalewy, parówki pokroić w plastry. Czosnek oczyścić i zmiażdżyć. Pozostałą porcję masła roztopić i smażyć na nim parówki wraz z cebulką i czosnkiem. Pomidory wyjąć z zalewy, rozgnieść widelcem, ponownie połączyć z zalewą i całość krótko poddusić. Masę pomidorową połączyć z bulionem i koncentratem pomidorowym.Dodać parówki z cebulką, całość gotować na wolnym ogniu ok. 5 minut Doprawić solą i pieprzem. Rzeżuchę umyć, osuszyć i posiekać. Spaghetti podawać z parówkami w sosie, posypane natką pietruszki lub rzeżuchą.