Evi

Evi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Spaghetti alla carbonara.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Spaghetti z kremowym sosem jajecznym.

Spaghetti alla carbonara.

Składniki:

Spaghetti alla carbonara.

 

  • 100 g spaghetti
  • 2 łyżki oleju z oliwek
  • 1 łyżka pokrojonego w kostkę boczku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka śmietany
  • 1 łyżka utartego parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Spaghetti alla carbonara.
Na patelni rozgrzać 1 łyżke oleju i podsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Ma być chrupiący. Zagotowć wodę na makaron i do posolonego wrzątku wrzucić spaghetti.W międzyczasie rozbełkotać jajko, dodać łyżęczke śmietany, parmezan, łyżke oleju z oliwek, sól i pieprz. Dobrze wymieszać. Do usmażonego boczku dodać ugotowane spaghetti, dobrze wymieszać. Na spaghetti wlać sos z robełkotanym jajkiem i znowu dokladnie wymieszać.Tak przygotowanych spaghetti już nie podsmażamy. Sos ma byc kremowy a jajko nie powinno być ścięte.