Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Spaghetti z pieczonymi pomidorami i pesto z rukoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty przepis na niewiarygodnie aromatyczne spaghetti!

Spaghetti z pieczonymi pomidorami i pesto z rukoli Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Spaghetti z pieczonymi pomidorami i pesto z rukoli

 

  • 200 g makaronu spaghetti Mamma Mia
  • 15 g pistacji
  • 30 g tartego sera pecorino
  • garść świeżej rukoli
  • kilka listków bazylii
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 12 szt. pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • świeży parmezan

Sposób przygotowania:

Spaghetti z pieczonymi pomidorami i pesto z rukoli
Pomidorki koktajlowe dokładnie myjemy, kroimy na połówki, układamy na blasze, posypujemy odrobiną soli i pieprzu oraz wyciśniętym czosnkiem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut, aż pomidorki lekko się pomarszczą. Makaron gotujemy al dente (około 7 minut). Pistacje i ser pecorino wrzucamy do blendera i miksujemy. Następnie dodajemy rukolę i oliwę z oliwek i miksujemy do uzyskania grudkowatego sosu. Jeśli pesto okaże się zbyt gęste możemy dodać jeszcze odrobinę oliwy. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy ze świeżym pesto i pieczonymi pomidorkami. Całość posypujemy płatkami parmezanu i dekorujemy bazylią oraz świeżymi pomidorkami.
Spaghetti z pieczonymi pomidorami i pesto z rukoli
Spaghetti z pieczonymi pomidorami i pesto z rukoli