jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Spaghetti z selerem naciowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Długie makaronowe nitki, mięso mielone i łodygi selera to moja dzisiejsza propozycja na pyszny i szybki obiad. Dzięki selerowi, danie ma fajną, lekko chrupiącą konsystencję.

Spaghetti z selerem naciowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Spaghetti z selerem naciowym

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mielonej szynki wieprzowej,
  • 5 -6 łodyg selera naciowego,
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 400 gram makaronu spaghetti
  • 0,5 cebuli,
  • Sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • Bazylia suszona do smaku,
  • Olej do smażenia,
  • Dekoracja:
  • Parmezan do posypania,
  • Natka pietruszki do oprószenia

Sposób przygotowania:

Spaghetti z selerem naciowym

ETAP 1

Spaghetti z selerem naciowym
Pokrojoną cebulę kroimy w kostkę

Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju.

ETAP 2

Spaghetti z selerem naciowym
Mięso dodajemy do zrumienionej cebuli

Do zrumienionej dodajemy mięso mielone. Całość smażymy, aż mięso będzie miękkie. W trakcie smażenia doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i papryką.

W połowie dodajemy do niego koncentrat pomidorowy.

ETAP 3

Spaghetti z selerem naciowym
Seler oddzielnie delikatnie obsmażamy

Między czasie seler kroimy w paseczki o grubości około 0,5 cm. Pokrojony obsmażamy w niewielkiej ilości oleju na oddzielnej patelni.

ETAP 4

Spaghetti z selerem naciowym
Łączymy składniki sosu

Obsmażony łączymy z gotowym mięsem. Do połączonych składników dodajemy jogurt.

Całość razem podgrzewamy do zredukowania się płynu po dodaniu jogurtu.

Mięso ostatecznie doprawiamy do smaku bazylią i innymi przyprawami.

ETAP 5

Spaghetti z selerem naciowym
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu

Oddzielnie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony dodajemy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy.

Gotowe danie porcjujemy na talerze. Przed podaniem oprószamy je delikatnie parmezanem i natką pietruszki. Podajemy.